Saffransbullar med mandelmassa
(ca 30 st)
100 g smör
5 dl mjölk
25 gr jäst
1½ tsk hel kardemumma
1 g saffran (2 paket)
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
12 dl vetemjöl, ev lite mer
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g riven mandelmassa
Till pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl hackad mandel
1 dl pärlsocker
Smält smöret och tillsätt mjölken. Rör ut jästen i vätskan. Stöt kardemumma i en mortel och blanda i den tillsammans med saffran, socker, salt, ägg och ca 1 l mjöl.
Arbeta degen tills den är blank men ganska lös, ca 10 min för hand eller 5 min i köksmaskin. Låt jäsa under bakduk minst 1 tim, gärna längre.
Fortsätt arbeta degen på bakbordet med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangel ca 25x50 cm. bre ut smör, strö över socker och mandelmassa. Rulla ihop degen från långsidan och skär varje rulle i 15 bitar. Ställ bitarna med snittytan upp på plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk ca 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över mandel och pärlsocker. Grädda i 225 grader, i mitten av ugnen ca 10 min.
100 g smör
5 dl mjölk
25 gr jäst
1½ tsk hel kardemumma
1 g saffran (2 paket)
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
12 dl vetemjöl, ev lite mer
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g riven mandelmassa
Till pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl hackad mandel
1 dl pärlsocker
Smält smöret och tillsätt mjölken. Rör ut jästen i vätskan. Stöt kardemumma i en mortel och blanda i den tillsammans med saffran, socker, salt, ägg och ca 1 l mjöl.
Arbeta degen tills den är blank men ganska lös, ca 10 min för hand eller 5 min i köksmaskin. Låt jäsa under bakduk minst 1 tim, gärna längre.
Fortsätt arbeta degen på bakbordet med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangel ca 25x50 cm. bre ut smör, strö över socker och mandelmassa. Rulla ihop degen från långsidan och skär varje rulle i 15 bitar. Ställ bitarna med snittytan upp på plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk ca 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över mandel och pärlsocker. Grädda i 225 grader, i mitten av ugnen ca 10 min.